X

Register as a Think BIG member

Register as a Think BIG member if you are searching for inspiring coaches and you would like to book live inspiring sessions of your liking.

Register Join now

Register as a Think BIG inspirer

IRegister as a Think BIG inspirer if you are a coach or organisation and would like to share your own inspiring live sessions with the Think BIG community.

Register Join now

Bewust ademhalen als uitlaatklep bij het vrijlaten van stress, spanning en gevoelens van ongemak

   Bewust ademhalen als uitlaatklep bij het vrijlaten van stress, spanning en gevoelens van ongemak    

Bewust ademhalen als uitlaatklep bij het vrijlaten van stress, spanning en gevoelens van ongemak

Een correcte wijze van ademhalen is van essentieel belang voor ons welzijn en onze gezondheid. Door de jaren heen zijn velen oppervlakkiger gaan ademen. De stress, spanning en gevoelens van ongemak die we gedurende de dag kunnen ervaren speelt hierbij een belangrijke rol. Velen van ons zijn ‘vergeten’ wat een correcte wijze van ademhalen is en mogen zich opnieuw gaan herinneren om de wijze van ademhalen te corrigeren. Doen we dit niet, dan bouwt stress en spanning zich op in het lichaam en belast het ons systeem onnodig. Maar wat is nu een correcte wijze van ademhalen?

Een kwalitatief goede ademhaling is een diepe ademhaling. De zogenaamde buikademhaling waarbij de buikorganen worden gemasseerd en daardoor geprikkeld worden om afvalstoffen vrij te laten. Een diepe ademhaling brengt ook meer evenwicht tussen lichaam en geest, omdat het onze rechter en linker hersenhelft in balans brengt. Daarnaast kalmeert het ons zenuwstelsel. Belangrijk is ook om te weten dat een correcte wijze van ademhalen belangrijk is om de uitdagingen in het dagelijks leven aan te gaan. Velen zijn gaan overleven in plaats van leven. Dit omdat ‘onze verplichtingen’ en de verschillende rollen die we vervullen in ons leven maken dat we teveel van ons zelf vragen. Ook de verwachtingen die we van ons zelf en anderen hebben zijn dikwijls onrealistisch, waardoor stress en spanning kans krijgen en langzaam ons systeem belasten. In het begin gaat dat vaak ongemerkt. We gaan het dan vaak gewoon vinden dat we steeds weer over onze eigen grenzen gaan. Op een gegeven moment vervagen deze persoonlijke grenzen en raken we de verbinding met ons zelf kwijt. Een burnout en oververmoeidheid liggen dan op de loer. Oververmoeidheid verdwijnt vaak na een paar dagen goed slapen weer, maar bij een burnout is er sprake van het op lange termijn regelmatig (bewust en onbewust) negeren van onze persoonlijke grenzen.

Vanuit de oertijd hebben we een soort van reptielenbrein dat deel uitmaakt van ons. Vroeger hielp het ons gevaar te herkennen. En wanneer er gevaar dreigde dan bepaalde dit brein de wijze waarop we reageerden: vluchten of bevriezen. Dit brein maakt nog steeds deel uit van ons systeem en kan vandaag de dag nog steeds bepalend zijn voor onze reactie wanneer we geconfronteerd worden met wat wij individueel ervaren als gevaar. Onze volwassen ik reageert hierop vanuit oude pijn en verwondingen. Dikwijls de pijn en innerlijke verwondingen van ons innerlijk kind (onze jongere zelf dat innerlijk beschadigd raakte op een bepaalde leeftijd). Herinneringen en daaraan gekoppelde emoties uit onze kindertijd en wellicht nog veel verder terug bepalen vanuit het onderbewuste hoe we reageren op wat in onze beleving ervaren wordt als gevaar.

Het is belangrijk voor ons om in het hedendaagse leven bewust te zijn van de wijze waarop we ademhalen. De adem op zich kan niet waargenomen worden. De sensaties die worden veroorzaakt door het proces van in- en uitademen zijn dat wel. We kunnen ons hiervan bewust zijn. Ook de adembeweging kan worden waargenomen. Wat je aandacht geeft groeit. Vaak betekent dit dat wanneer we ons bewust zijn van onze adembeweging, de adembeweging zich steeds meer zal verdiepen mits er geen sprake is van een blokkade die dit proces van diep ademen verhinderd. Ook is het belanrgijk om jezelf af te vragen wat een correcte wijze van ademhalen nu precies is en wat dit kan doen voor ons gevoel van welzijn en onze gezondheid.

Je verdiepen in de gezondheidsvoordelen van een correcte wijze van ademhalen kan heel inzichtelijk zijn. Het ademhalingsproces kan gezien worden als een detox proces, waarbij de inademing een voedende uitwerking heeft op lichaam en geest en het proces van uitademen ons systeem ontdoet van afvalproducten. Hiervoor is een diepe ademhaling nodig, waarbij er een inwendige massage plaatsvindt van de buikorganen. Ook inzicht in het proces van ademhalen kan inzicht geven en ons lichaamsbewust maken. Het proces van ademhalen verloopt via vier fasen: een inademing, een natuurlijke pauze, een uitademing en een natuurlijke pauze. Vervolgens begint dit proces weer opnieuw. Hierover hoeven we niet na te denken. Dit is een geheel natuurlijk proces waarin ons lichaam voorziet. Door je te verdiepen in de adem en de wijze waarop je ademhaalt en het proces van ademhalen, krijg je ook meer inzicht in jezelf. Inzicht betekent dat je de keuze hebt om verandering aan te brengen daar waar nodig. Een diepe ademhaling kan bevrijdend werken. Ons bewust zijn van dit natuurlijke proces kan ons helpen bij het erkennen en herkennen van onze persoonlijke grens en het bewaken ervan. Tevens kan het helpen om stress, spanning en gevoelens van ongemak een uitlaatklep te bieden, zodat ze zich niet nestelen in onze lichaam en geest.
Bewustzijn is altijd het proces dat leidt tot persoonlijke groei en ontwikkeling en alleen daarom al kan gewaarwording van de wijze van ademhalen en onze reactiepatronen op datgene wat we als gevaar ervaren zo ongelofelijk veel inzicht geven en de mogelijkheid bieden om te veranderen wat verandert kan en mag worden en vrij te laten wat niet verandert kan worden.

Namaste, Rashna Tjikhoeri

Share your positive thoughts